Заркауи бил жив, опитал да избяга
Заркауи бил жив, опитал да избяга / netinfo

Абу Мусаб ал Заркауи е бил жив и дори се е опитал да избяга, въпреки че бил ранен смъртоносно след американско-иракската операция. Това заяви американски генерал.

“Вчера не бяхме наясно с факта, че Заркауи е бил жив, когато американските сили са пристигнали на мястото на операцията”, коментира генерал Уилям Калдуел, говорител на американските сили в Багдад.

Американците са били изпреварени от иракската полиция, която вече е била заловила лидера на “Ал Кайда” в Ирак и го е поставила на носилка. При пристигането си американците са идентифицирали Заркауи, който е починал малко след това. “Според военните, които са го видели, терористът е бил в съзнание. Той дори е успял да ги разпознае, защото се е опитал да скочи от носилката и да избяга”, информира още Калдуел.

Син на Заркауи на възраст година и половина е загинал при американския въздушен удар срещу лидера на Ал Каида в Ирак, предаде Франс прес.

Това е дете на Заркауи от втория му брак с палестинка. Детето се е родило преди 18 месеца в Сирия, където майка му отишла, след като напуснала Йордания. През последните месеци тя отишла при Заркауи в Ирак.

Роднини на Заркауи съобщиха, че една от трите му жени вероятно е загинала при въздушния удар.

Американският военен говорител Уилям Колдуел съобщи, че при удара са убити трима мъже и три жени, но добави, че сред загиналите не е имало дете.

Семейството на Абу Мусаб поиска от САЩ да му предадат тялото на йорданския ислямистки водач, за да бъде погребано по мюсюлманските обичаи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Връщането на тялото на по-малкия ми брат е въпрос на достойнство и на човешки права, каза 40-годишният брат на Заркауи Мохамед Фадил ал Халайе.

Иракският премиер Нури ал Малики заяви междувременно по телевизия "Ал Арабия", че обещанието за наградата от 25 милиона долара, обещана от САЩ за информация, която ще помогне за залавянето на терориста Абу Мусаб ал Заркауи или за неговото убийство, ще бъде изпълнено, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Шон Маккормак заяви във Вашингтон, че процедурата по изплащането на сумата от 25 милиона долара все още не е задействана, защото правителството още не е установило на кого трябва да я изплати.

"Има много информации, че един човек или йорданска група, или може би съсед са предоставили информации, които са довели до успешния край на операцията. Не мога да потвърдя тези съобщения. Не разполагаме с нито една информация, която за момента може да задейства процеса по връчването на паричната награда", каза говорителят на Държавния департамент, цитиран от Франс прес.

<!--Citat--> 

Иракският народ трябва да получи наградата за главата на Заркауи, заяви по телевизия "Ал Арабия" съветникът по националната сигурността на иракското правителство Муафак ар Рубаи, цитиран от РИА "Новости". За ликвидирането на Заркауи са помогнали сведения, предоставени от най-обикновени иракчани.

Няколко седмици преди убийството започнали да постъпват информации за придвижванията на терориста в южен и източен Ирак. 48 часа преди операцията се появила точна информация за местонахождението на Заркауи на север от Баакуба и тя била получена от източник от близкото обкръжение на терориста.

Пробите от ДНК на Заркауи и неговите сподвижници, убити при американски въздушен удар край Баакуба, са доставени тази нощ в лабораторията на ФБР в Куонтико, щата Вирджиния. До три дни ще бъдат готови резултатите от анализите, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на източници от ФБР.