/ iStock/Getty Images
Нови 115 981 случая на коронавирусна инфекция са регистринани по света през изминалото денонощие, водещи страни остават САЩ и Бразилия, съобщи на редовния сутрешен брифинг на Оперативния щаб секретарят му доц. Димо Димов.

В САЩ общо случаите на коронавирус в страната са над един милион и 800 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са 22 хиляди. Това е втората страна по света по брой на среднодневните заразени.

Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима

Бразилия регистрира над 27000 нови заразени. В Русия за денонощието са открити нови 8700 с коронавирус, във Великобритания – 1600.

В Беларус и Швеция – двете страни с изключително либерални мерки броят на новозаразените продължава да расте – в Беларус са открити нови 852, а в Швеция – 775, починали са 65 човека. За сравнение с Дания – новозаразените са 35, починалите са 4.

Някои малцинства са по-уязвими от коронавируса

На Балканите броят на заразените продължава да расте след като в последните дни имаше рязък спад. В Турция новите случаи са 776, в Румъния - 119, в Сърбия – 24, в Северна Македония – 76, в Гърция – 19, в Албания – 21, в Босна и Херцеговина - 11.

Неминуемо с либерализиране на мерките ще се наблюдава повишен брой на новозаразените с коронавирус, но така или иначе се надяваме обществата вече да са подготвени за това покачване на заболелите, и да се спазват мерките – лична хигиена, неструпване на хора, носете на маски. Благодаря на всички български граждани, които повярваха в правилността на мерките у нас, и постигнахме контрол на заболеваемостта в нашата страна, допълни секретарят на щаба доц. Димо Димов.
БГНЕС