/ iStock/Getty Images
Вулканът Етна е увеличил височината си в резултат на многобройните изригвания напоследък, предадоха световните информационни агенции.

Кратерът от североизточната страна е смятан от десетилетия за връх на вулкана, но сега този от югоизточната е по-висок, казват от италианския Национален институт по геофизика и вулканология след анализ на сателитни снимки.

Учените са разгледали изображения от 13 юли и 25 юли. На тяхна база те установяват, че върхът на Етна е на 3357 метра над морското равнище. Възможността за грешка е до три метра.

През 80-те години върхът на вулкана на североизточния кратер достигна максимална височина от 3350 метра. Заради свлачища обаче тя намаля до 3326 метра през 2018 г., припомня АФП.

Етна, който се намира на италианския остров Сицилия, многократно изхвърля гореща лава и пепел от средата на февруари. Регистрирани са 50 изригвания. Тази дейност е оставила отлагания по югоизточния кратер, което е довело до увеличаване на височината му.

Междувременно кратерът от североизточната страна е намалял, тъй като ръбовете му се рушат през годините.

Вулканичните изригвания на Етна, които често са впечатляващи, причиняват ограничени щети. Понякога се налага летището в Катания да бъде затваряно заради пепел по пистата. 
БТА