/ Thinkstockphotos
БМВ ще изтегли нови 1,6 милиона дизелови автомобила заради дефект, който може да причини пожар в движение. Проблемните модели са произведени между 2010 и 2017-а година.

Мерките идват след близо 30 регистрирани случая на запалване при автомобили в Южна Корея от началото на годината. Компанията започна разследване, което показа, че съмнения за същия дефект има и при колите на европейския пазар. В крайна сметка, през август BMW обяви, че изтегля 480 хил. автомобила. Днес стана ясно, че проблемните коли са над милион и половина и засягат продажбите на компанията в цял свят.

BMW изтегля от пазара над 320 000 дизелови автомобила

 
Проблемът идва от дефектен охладител в системата за рециркулация на отработените газове. Вследствие на дефекта може да се предизвика изтичане на охладителна течност, която при смесване с други компоненти и при определени условия може да предизвика запалване на автомобила.
 
От компанията обявиха, че дефектът може да предизвика пожар само при продължително шофиране на висока скорост, но не и в спряло положение.
 
Снимки и видеа на горящи автомобили, разпространени в социалните мрежи предизвикаха притеснение сред шофьорите в Южна Корея. Местни медии съобщиха за паркинги, които вече отказват да приемат BMW-та.
 
От компанията допълват, че ще се свържат със собствениците на проблемните коли, а изтеглянето трябва да се извърши в най-скоро време.