Заподозрян в педофилия полски свещеник беше обвинен
Заподозрян в педофилия полски свещеник беше обвинен / снимка: БГНЕС

Полската прокуратура привлече католически свещеник като обвиняем за четири сексуални посегателства срещу непълнолетни, предадоха Ройтерс и АФП. Две от деянията, за които е обвинен Войчех Г. (полските закони забраняват публикуването на фамилията на обвиняемия) са извършени в родината му и две в Доминиканската република. Той е обвинен и за снимане на педофилски материали.

Свещеникът, който може да получи до 12 години затвор, отказа да се признае за виновен или да даде показания. Прокуратурата във Варшава е поискала допълнителна информация от колегите си в Доминиканската република, уточни говорителят на прокуратурата Дариуш Новак.

Свещеникът работеше в Доминиканската република като член на братството на Свети Архангел Михаил до май миналата година. Той напусна паството си и беше отстранен от религиозния си орден, след като местни жители го обвиниха в посегателство срещу момчетата, които помагат на пастора. Заради подозренията той беше освободен от поста си и върнат в Полша. След като беше призован да се върне в Доминиканската република, за да сътрудничи на местните съдебни власти, Войчех Г. отказа да го направи и се подслони в селото на родителите си край Краков.

Полската прокуратура е започнала собствено разследване през септември след публикации в пресата в двете страни, които го обвиняват в посегателство над непълнолетни. Подадено е искане пред съда Войчех Г. да бъде задържан за три месеца, докато продължава разследването, посочва БТА.

Скандалите с Войчех Г. и с апостолическия нунций в Доминиканската република архиепископ Юзеф Весоловски, заподозрян че е плащал за сексуални контакти с непълнолетни, разтърсиха полската католическа църква. Досега тя беше като цяло пощадена от педофилските афери, отбелязва АФП. Никой от случаите, за които се разбра през последните години, не провокира истински скандал, за разлика от САЩ или Ирландия, където педофилските прояви на свещеници получиха сериозно медийно внимание и бяха порицани от обществото.