Заподозряха и сина на Ердоган в престъпления
Заподозряха и сина на Ердоган в престъпления / снимка: БГНЕС, архив

Турският прокурор Муаммер Аккаш, който обвини полицията във възпрепятстване на разследването във връзка с мащабния корупционен скандал по високите етажи на властта, бе отстранен от делото. Според информация в турските медии прокурорът е изпратил призовка и на сина на турския премиер - Билял Ердоган, който е заподозрян в престъпна дейност, и е бил отстранен, за да не го разследва.

Аккаш обяви, че полицията е отказала да задържи около 30 души, основно фигури от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ обясни отстраняването му с това, че Аккаш е разпространявал информация пред медиите и не е давал на началниците си своевременна информация за разследването.

След новината за отстраняването на прокурора вестник „Хюриет” излезе със заглавие на първа страница „Разбитото правосъдие”. Анализатор от вестника осъди „недопустима намеса срещу съдебната власт”.

Междувременно Държавният съвет - висшият административен съд в Турция, отмени спорна нова разпоредба, отнасяща се до полицията, която задължава полицейските служители, водещи разследвания, да информират за тях висшестоящите. Разпоредбата бе въведена на 21 декември по нареждане на правителството, след като преди това полицията предприе мащабната антикорупционна операция. (Монитор)