/ Guliver/Getty Images
Двамата ирански братя, арестувани при антитерористична операция по-рано този месец близо до германския град Дортмунд, са планирали да извършат нападение на Нова година по информация на специална комисия към провинциалния парламент, цитирана от ДПА. 

Кореспонденцията между двамата братя в социалната мрежа Telegram показва, че те не са успели да извършат планираното си нападение с токсично вещество, тъй като им е липсвала ключова съставка. По-рано стана ясно, че малко преди да бъдат арестувани, заподозрените са очаквали доставка на рицинови семена, които могат да бъдат използвани за направата на смъртоносна отрова. Рицинът е силно отровен и в Германия е официално включен в списъка на биологичните оръжия.
 


След акцията на 7 януари в град Кастроп-Рауксел, в северозападната Рурска област, се появиха нови доказателства в петък по време на допълнително претърсване, каза говорител на прокуратурата в Дюселдорф. Той не потвърди достоверността на репортажа на телевизия А Ер Де, че новите доказателства са всъщност материал за производство на отровни вещества. Репортажът на телевизията съвпадна с обсъждането на случая от комисията по правните въпроси на провинциалния парламент на Северен Рейн-Вестфалия

Федералната криминална полиция е получила сигнал на 30 декември от чужда разузнавателна служба, а именно от ФБР. Едва на 6 януари е получен ай пи адрес, който води до 32-годишния основен заподозрян. Ден по-късно иранецът и неговият 25-годишен брат бяха арестувани в апартамент в Кастроп-Рауксел. Новите доказателства са открити в жилището, според А Ер Де. Главната прокуратура каза пък, че следователите не са носели пълна защитна екипировка при посещението си в апартамента.
Габриела Иванова/БТА