Започват обсъждания за нов генерален секретар на НАТО
Започват обсъждания за нов генерален секретар на НАТО / снимкa: Sofia Photo Agency / След ОССЕ Паси може да оглави и НАТО

Най-успешният военен съюз в историята си търси нов шеф, пише британското списание "Икономист" в статия под заглавие "Кой може да обедини съюзниците?". На 26 януари посланиците на страните в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще започнат да разискват кой да стане генерален секретар на НАТО, след като Яп де Хоп Схефер се оттегли от поста през лятото. Решение може да бъде взето на 60-ата юбилейна среща на високо равнище през април, макар че може би новото американско правителство дотогава няма да е готово с позиция по въпроса.

Отношенията с Европейския съюз са парализирани, въпреки че голяма част от страните в НАТО членуват и в ЕС. Сред възможните претенденти за нов генерален секретар на НАТО са външният министър на Полша Радослав Шикорски, бившият външен министър на България Соломон Паси, датският премиер Андерс Фог Расмусен, канадците Питър Маккей (министър на отбраната) и Джон Манли (бивш външен министър) и бившият британски министър на отбраната Дес Браун.

Соломон Паси, който се прочу със своя „Трабант”, има опит като председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В тази организация членува и Русия и това може да го направи по-приемлив дори за Кремъл. Но той може би не е достатъчно влиятелен: мнозина съюзници искат генерален секретар със силно политическо влияние, "човек, на когото европейските лидери ще отговарят на телефонните обаждания", пише "Икономист", като цитира източник от НАТО.