Започва минидипломатическата совалка на Джо Байдън в бившия югорегион
Започва минидипломатическата совалка на Джо Байдън в бившия югорегион / снимка: БГНЕС

Днес започва историческата за бившия югорегион минидипломатическа совалка на американския вицепрезидент Джозеф Байдън, която ще премине през Сараево, Белград и Косово.

Докато босненските полиция съобщава, че мерките за сигурност са повдигнати на максимално ниво, босненските политици се подготвят за американско-европейския урок, защото Байдън ще пристигне в Сараево заедно със еврокомисаря Хавиер Солана.

Не случайно Босна и Херцеговина е първата точка на американския вицепрезидент, твърдят анализаторите в Белград на фона на оценките, че тя е приоритет номер едно на американската администрация, тъй като искат да запазят неделима и функционална Босна.

Според американските прогнози, цитирани от белградския вестник „Блиц", ако събитията в Босна продължат да се развиват както досега, може са се стигне след две-три години до разпадането на федерацията и това няма да стане по мирен път. САЩ искат да попречат на този сценарий с цената на всичко.

Политическият климат в Босна според американските оценки много напомня на онзи през 1991 година и най-големи проблеми прави премиерът на Република Сръбска Милорад Додик, който все по-дръзко настоява за отцепването на Република Сръбска от федерацията. Предполага се, че остро ще бъде и американското поръчение към босненския лидер Харис Силайджич, който наскоро предупреди по сръбската телевизия, че ще има кръв, ако Република Сръбска направи опит да се отцепи.

Прогнозира се, че Босна ще бъде и една от темите на разговорите на Джозеф Байдън със сръбския президент Борис Тадич, който ще има задачата да укроти Милорад Додик и конструктивно да помогне за запазването на Босна.

Според американските оценки визитата на Джозеф Байдън в Сараево, Белград и Косово показва желанието на администрацията на Барак Обама САЩ отново да се ангажират в района на Югоизточна Европа, за да му помогнат при евроинтеграционните процеси.