Започва издаването на косовски паспорти
Започва издаването на косовски паспорти / cнимка: Sofia Photo Agency

От тази седмица всеки гражданин на Косово ще може да подаде молба за получаване на паспорт на Косово, съобщи вътрешният министър Зенун Пайазити. Той каза, че косовските паспорти ще бъдат признати и от държавите, които все още не са признали независимостта на Косово. Пайазити подчерта, че до момента само Словакия прави изключение по този въпрос.

"Самият процес по издаването на паспортите ще продължи около седем дни и още през следващата седмица може да се очаква издаването на първите паспорти на Република Косово", каза още Зенун Пайазити. Срокът на давност на паспортите ще бъде десет години, а таксата за издаването му възлиза на 25 евро. Паспортът отговаря на всички европейски стандарти, уточни вътрешният министър.

За властите в Косово отношението на съседните страни и по-специално на Черна гора и Македония е от голямо значение по този въпрос. Почти целият пътникопоток и търговия на Косово минава през тези две държави. Пайазити подчерта, че има информация, че Македония и Черна гора, които все още не са признали независимостта на Косово, ще приемат паспортите.