В Буенос Айрес се събират държавни и правителствени ръководители на двадесетте най-влиятелни сили на планетата - 19 държави и Европейският съюз, които заедно произвеждат 85 процента от брутния вътрешен продукт на света.

Повече от 22 000 аржентински полицаи ще охраняват събитието, след като преди година в Хамбург срещата на Г-20 бе съпроводена от прояви на насилие.

"Водеща тема в дневния ред е сблъсъкът в Азовско море, където руските гранични служби задържаха три украински военни кораба", твърди Франсоа Айсбур, експерт от Фондацията за стратегически изследвания в Париж.

Тръмп отмени срещата си с Путин на форума на Г-20

След това Украйна, която не членува в Г-20, въведе военно положение, а американският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя планираната двустранна среща с руския държавен глава Владимир Путин.

В Буенос Айрес Путин ще се срещне и с европейските лидери, които също осъдиха разрастването на конфликта, отбелязва Франс прес.

Г-20 Буенос Айрес
БГНЕС

Другият дългоочакван разговор ще бъде между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин.


На фона на търговската война между САЩ и Китай и увеличаването на митата Тръмп отново заплаши в понеделник, че ще наложи още мита върху всички вносни китайски стоки в Съединените щати.

Въпреки това Тръмп заяви вчера, че сключване на споразумение с Китай е възможно при наличие на определени условия.

Г-20 Буенос Айрес
БГНЕС

В Буенос Айрес ще бъде засегнат и въпросът за климата. Очаква се основен защитник на идеята за борба срещу климатичните промени да бъде Франция и нейният президент Еманюел Макрон. Неговите отношения с Доналд Тръмп достигнаха изключително ниско ниво след подигравателните публикации на Тръмп в Туитър за популярността на Макрон сред французите.

Друга важна тема ще бъде петролът. Има вероятност Саудитска Арабия и Русия да намалят производството, за да балансират поевтиняването на петрола на световния пазар.

Ако Саудитска Арабия предприеме подобни действия, саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман може да влоши отношенията си с Доналд Тръмп, за когото е важно САЩ да купуват петрол на ниска цена.
 
В Г-20 са: Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и Европейският съюз.
БТА