Започва двудневна пленарна сесия на ЕП в Брюксел
Започва двудневна пленарна сесия на ЕП в Брюксел / Снимка: БГНЕС
Двудневна пленарна сесия на Европейския парламент започва днес в Брюксел, съобщи парламентарната прессужба. Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг ще открие сесията в 16.00 часа местно време (17 ч. бълг. време). Час по-рано той ще приветства 13 носители на Нобеловата награда в пленарна зала.

Нобеловите лауреати са специални гости на ЕП по случай 9 май – Деня на Европа. В 15.00 часа местно време председателят на Европейския парламент ще открие церемонията, след което нобеловите лауреати също ще говорят.

Първа точка от дневния ред на пленарната сесия на ЕП ще бъде предстоящата среща на върха Русия–ЕС на 18 май в руския град Самара. Най-вероятно една от централните теми ще бъде дискусията между ЕС, Естония и Русия. Предвижда се ЕП да гласува и резолюция по този въпрос.

Европейският съюз трябва да хармонизира целите си в областта на външната политика с желанията на гражданите, се казва в доклад, приет от парламентарната Комисия по външни работи, който ще бъде гласуван от целия Европейски парламент. Текстът подчертава необходимостта от вътрешни действия, като например прилагане на някои мерки, предложени от Конституционния договор, с цел единен европейски глас в международните въпроси.