Започва демонтирането на инсталацията Ентропа
Започва демонтирането на инсталацията Ентропа / БГНЕС

Демонтирането на инсталацията Ентропа, поставена през януари във връзка с чешкото председателство на ЕС в централата на Европейския съвет в Брюксел, започва днес четири месеца след като предизвика сериозна полемика, предаде АФП.

Авторът на монументалната скулптура, чешкият художник Давид Черни, съобщи в края на април решението си да демонтира творбата си като протест срещу свалянето на правителството на Мирек Тополанек и замяната му с екип от "пирати", припомня БГНЕС.

"Чешкото председателство предпочиташе да остави инсталацията на мястото й, както беше предвидено първоначално. Но президентството уважава напълно артистичната свобода и желанието на създателя на инсталацията да я демонтира от днес", съобщи чешкото председателство на ЕС в комюнике.

"Договорът между художника и правителството позволява на двете страни да променят датата на демонтирането. Според договора художникът поема разходите във връзка с демонтирането", уточни то.

Давид Черни съобщи, че отказва да подкрепи временното чешко правителство, ръководено от статистика Ян Фишер, който в петък пое премиерския пост от либерала Мирек Тополанек, заради присъствието в него на бивши комунисти. При инсталирането й в средата на януари "Ентропа" предизвика критики и полемика. България, която беше представена като турска тоалетна, поиска нейната част от инсталацията да бъде покрита.