Ерусалим празненства
Ерусалим празненства / БТА
Традиционните празненства започнаха днес в Ерусалим, като процесия потегли за Витлеем по обяд, предаде ДПА.

Празненствата се провеждат на фона на наложените заради коронавируса ограничения за втора поредна година. За да възпре разпространението на новия вариант Омикрон, Израел затвори границите си за чужденци в началото на месеца. Поради това коледните тържества ще преминат без туристи и поклонници.

Витлеемските власти разчитат на малката християнска общност за повдигане на духовете. Кметът на града Антон Салман заяви, че очаква Коледата през 2021 г. да бъде по-добра, отколкото миналата, когато дори местните жители си останаха у дома заради наложените заради коронавируса ограничения, отбелязва Асошиейтед прес.
 


"Миналата година празненствата бяха виртуални, но тази година ще се проведат лично, с всеобщо участие", подчерта Салман.

Конвоят от автомобили, превозващи архиепископ Пиербатиста Пицабала, апостолическият администратор на Латинската патриаршия на Ерусалим,, започна пътуването си от Ерусалим. Очаква се процесията да достигне пред църквата "Рождество Христово" във Витлеем този следобед.

Според плановете архиепископ Пицабала ще отслужи среднощна литургия на Западния бряг, смятан за родното място на Исус Христос.

В коледното си послание Пицабала се обърна към поклонниците от цял свят, като заяви, че страната прави всичко възможно, за да им позволи да се включат в празненствата възможно най-скоро
БТА