Започнаха протестите срещу военната хунта в Мианма
Започнаха протестите срещу военната хунта в Мианма / netinfo

Протести срещу военната хунта в Мианма започнаха в няколко градове в Азия. Вчера военните власти признаха, че са задържали стотици будистки монаси, след като миналата седмица войниците насочиха оръжия срещу продемократични демонстранти, предоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

С цел да изпрати сигнал на военната хунта, че "светът все още я наблюдава", правозащитната организация "Амнести интернешънъл" организира протестни демонстрации в над 20 града в Азия, Европа и Северна Америка. Протестите обаче събраха по-малко хора, отколкото се очакваше.

Демонстрациите започнаха в австралийския град Сидни, където близо 250 души се събраха пред сградата на операта и призоваха за по-силен международен отзвук. В Мелбърн около 200 души участваха в протестен поход и опънаха голям плакат с надпис: "Без повече кръвопролития". Едва стотина души протестираха в тайландската столица Банкок. Близо 300 души участваха в бдение със свещи в столицата на Малайзия-Куала Лумпур. Планираният протест в Токио бе отменен, след като организаторите заявиха, че са доволни от проекта за декларация на ООН, осъждаща репресиите, извършени от военната хунта в Мианма и призоваваща за освобождаване на политическите затворници в страната.

Протести са планирани и в Нова Зеландия, Австрия, Белгия, Англия, Франция, Ирландия, Испания, Швейцария, САЩ и Канада.