Започнаха парламентарните избори в Италия
Започнаха парламентарните избори в Италия / снимка: БГНЕС

Започна гласуването на предсрочните парламентарни избори в Италия, което ще продължи и утре. Първите прогнозни резултати се очакват в понеделник следобед.

Според последните социологически анкети водачът на десницата 71-годишният Силвио Берлускони има шансове да спечели трети мандат, но мнозинството му в Сената е несигурно.

Противникът му от левия център 52-годишният Валтер Велтрони, досега кмет на Рим, се представя за пръв път на национални избори. Той успя да намали голямата разликата между себе си и Берлускони, която се стабилизира на около 6 пункта. Предсрочните избори бяха предизвикани от падането на правителството на Романо Проди, който спечели незначително мнозинството начело на лява коалиция през април 2006 г.

Фотографирането на бюлетината с отбелязаната предпочитана партия или кандидат като доказателство е обичайна практика в районите, където мафията има влияние върху политическия живот и купува гласовете на избирателите. Това се отнася най-вече за Южна Италия.

Около 47,3 млн. души имат право да гласуват на тези избори за народни избраници в Камарата на депутатите (долната камара на парламента), която има 630 места. 43,2 млн. души пък могат да се възползват от правото си на вот за членове на Сената. Разликата в броя на гласоподавателите се дължи на това, че по закон хората, навършили 18 години, могат да гласуват за депутати в долната камара на парламента, а само онези, които са навършили 25 години, могат да гласуват за Сенат. Членовете на Сената, които се избират пряко от хората, са 315, а седем от сенаторите са неизбирами и заемат това място до края на живота си, като те са пълноправни членове на горната камара на италианския парламент.