Започнаха отново дело за фиктивни назначения срещу Жак Ширак
Започнаха отново дело за фиктивни назначения срещу Жак Ширак / снимка: Reuters

В Париж започна съдебният процес срещу бившия президент Жак Ширак, който представи медицинска експертиза, че страда от тежки неврологични смущения и не присъства на заседанието, предаде АФП. Парижкият съд разреши делото да се води в негово отсъствие.

Ширак, който бе държавен глава от 1995 до 2007 г., е съден за злоупотреба с държавни средства докато е бил кмет на Париж между 1977 и 1995 г. и може да получи до 10 години затвор. Той е обвинен, че организирал система от фиктивни работни места, за които плащала парижката община.

В събота адвокатите на Ширак представиха медицинска оценка и обявиха, че бившият президент, който през ноември ще навърши 79 години, не е в състояние да присъства на заседанията на съда. Ширак увери, че иска процесът да стигне докрай, но поиска да бъде представен от адвокатите си до края на процеса, предвиден за 23 септември, уточнява БТА.

Според зетя на Ширак - Фредерик Сала-Бару, той вече „няма нужната памет” да присъства на заседанията, защото здравословното му състояние се е влошило през последните месеци.

Делото започна през март, но заради процедурни проблеми беше прекратено и отложено за днес. След като 12 години беше защитен с имунитет като президент (от 1995 до 2007 г.), Ширак сега трябва да отговаря за действия от началото на 1990-те години, когато е бил кмет на Париж (1977-1995 г.). Той е заподозрян, че е позволил на хора, работещи предимно за неговата партия Сбор за републиката (предшественичка на Съюза за народно движение на сегашния президент Никола Саркози), да получават заплати от парижкото кметство.

Делото срещу Ширак е съставено от два раздела. По първия, по който Ширак е обвинен в незаконно извличане на полза, разследването се водеше в Нантер, близо до Париж. Този раздел касае седем фиктивни назначения. По втория раздел, по който Ширак е съден за отклоняване на държавни средства и злоупотреба с доверие, разследването се водеше в Париж и касае 21 фиктивни работни места.

По трите обвинения Ширак може да получи на теория 10 години затвор и 150 000 евро глоба, ако бъде признат за виновен.