Филипините
Филипините / БТА
След неколкократно отлагане започна ваксинирането срещу коронавируса във Филипините, предаде ДПА. Първата инжекция с препарата на китайската компания Синовак бе поставена на директора на Филипинската главна болница Херардо Легаспи. Ваксината е дарение от китайското правителство.

Вчера в столицата Манила пристигнаха 600 000 дози от ваксината на Синовак, но Филипинската агенция за лекарствата и храните не я препоръчва за работещите на първа линия и болногледачите поради ниската й ефикасност, отбелязва ДПА. Профсъюзът на болничните работници в Манила призова администрацията на болниците и правителството да дадат право на здравните работници за избират с каква ваксина да се имунизират. Само 10% от служителите на Филипинската главна болница са готови да се ваксинират с китайския препарат, а 94 на сто искат да им бъде поставена ваксината на AstraZeneca, която е по-ефикасна.
 


Тази ваксина трябваше да пристигне днес, но това бе отложено с една седмица поради проблеми с доставките, казаха филипински официални представители.

Във Филипините по данни на министерството на здравеопазването с коронавируса са заразени общо 576 352 души, а вчера новозаразените са били 2113. Починали са общо 12 318 души.

В започнала имунизационна кампания 75-годишният президент на Филипините Родриго Дутерте няма да бъде ваксиниран с китайския препарат, тъй като той не се препоръчва за 60-годишните и по-възрастните, съобщи ТАСС. С получените засега китайски ваксини ще бъда
БТА