Започна промяната в политиката на САЩ спрямо Куба
Започна промяната в политиката на САЩ спрямо Куба / снимкa: БГНЕС

Кубинците приеха радостно решението на президента на САЩ Барак Обама да отмени ограниченията над пътуванията на американски граждани с кубински произход в Куба, предаде Франс прес.

   

Около милион и половина американци, които имат близки в Куба, ще могат да ги посещават и да им изпращат пари без ограничения. Досега те можеха да ходят в Куба по веднъж годишно и да изпращат на роднините си по 1200 долара на човек.

   

Новината се разпространи светкавично на комунистическия остров с телефонни обаждания от близки в Маями или по чужди телевизии, гледани с "нелегални" сателитни приемници. Правителството на Раул Кастро не реагира веднага на решението на Белия дом, посочва АФП.

   

"Чудесно е! Всички очакваха тази новина. Да се надяваме, че тя е начало на нови отношения между Куба и Съединените щати", каза пред АФП служителка в туристическа агенция в Хавана. "Сега Обама трябва да вдигне ембаргото веднъж завинаги", добави тя.

   

Президентът Обама обаче не възнамерява да вдигне ембаргото, отбелязва Асошиейтед прес. Неговата политика е да оказва натиск над режима в Куба да освободи политическите затворници като стъпка към нормализиране на отношенията със САЩ. "Президентът иска по-голяма свобода за кубинския народ. Той предприе тези действия, за да отприщи потока от информация", каза говорителят на Белия дом Робърт Гибс. С отменянето на ограниченията над пътуванията Обама иска да намали зависимостта на кубинците от режима на братята Кастро и да ги насърчи да настояват за политически свободи.