/ / iStock/Getty Images
В Токио, градът домакин на следващите летни Олимпийски игри, започна кампанията за изборите за губернатор, насрочени на 5 юли, предадоха световните агенции. За фаворит е сочена настоящата губернаторка Юрико Коике, но за поста се борят още 20 претенденти.

Предизборната кампания на кандидатите е основно фокусирана върху това какъв да е отговорът на пандемията от COVID-19 и как градът да се подготви за евентуална втора и трета вълна на заразата. Сред предизборните теми е и управлението на пострадалата от коронавирусната криза икономика на града.

Япония отбеляза края на епидемията с фойерверки (ВИДЕО/СНИМКИ)

Коике стана първата губернаторка на Токио през 2016 г. Смята се, че сега тя ще получи неофициалната подкрепа от управляващата Либерално-демократична партия на премиера Шиндзо Абе и нейния коалиционен партньор в правителството - партията Комейто.

Коике беше критикувана, че е съобщавала за по-малко случаи на заразени и не е наложила по-строги мерки на изолация в града, за да може да се осъществят олимпийските игри, преди да бъде взето решението за отлагането им за догодина. След като на 24 март Международният олимпийски комитет и местните власти се договориха игрите да бъдат отложени с година, броят на потвърдените случаи на зараза в Токио нарасна рязко.

Япония премахва извънредното положение в цялата страна

Губернаторката на столичната префектура сега предлага да се създаде структура, подобна на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, за да може страната да се подготви за друга вълна от вирусна инфекция.

Сред останалите кандидати за губернаторския пост на Токио е Кенджи Уцономия, който оглавява японската Федерация на юристите. Той се бори за трети път за поста и е подкрепян от основната опозиционна Демократическа партия. Сред кандидатите е и Таро Ямамото, бивш актьор и лидер на партията Рейва Шинсегуми, създадена миналата година. Той обещава да анулира олимпийските игри, ако бъде избран за губернатор.
БТА