/ iStock/Getty Images
Започна пленарната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург. По време на пленарните заседания в петък и събота се обсъждат проекти на предварителни предложения за препоръки, изготвени на базата на дискусиите в рамките на пленарните работни групи – изменение на климата и околна среда; здравеопазване; по-силна икономика, социална справедливост и работни места; Европейският съюз (ЕС) в света; ценности и права, принципи на правовата държава, сигурност; цифрова трансформация; европейската демокрация; миграция; образование, култура, младеж и спорт.

Тези първи предложения за препоръки, групирани по теми, се основават на препоръките, направени от европейските граждански панели, националните панели и идеите, събрани чрез многоезичната цифрова платформа, както и на дискусиите, проведени по време на пленарните заседания на конференцията и заседанията на работните групи.

Днес в панела, посветен на образование, култура, младеж и спорт, беше обсъдено предложението, подкрепящо включването на младежите от 16-годишна възраст в избирателния процес. В сегмента, посветен на ЕС в света, участниците обсъждаха предимствата и недостатъците на квалифицираното мнозинство.
БТА