Започна обратното броене за президентските избори в Русия
Започна обратното броене за президентските избори в Русия / netinfo

 Започна обратното броене за президентските избори в Русия, предадоха световните агенции. Днес официално беше открита кампанията за подаване на кандидатурите в руската Централна избирателна комисия за изборите, които ще бъдат едва на 2 март догодина. Крайният срок е до 23 декември.

Инициативните комитети, които ще издигат кандидатурите за президенти, не трябва да включват по-малко от 500 човека. Те трябва да са събрали в подкрепа на въпросната кандидатура подписите на 2 милиона души, което е десет пъти повече от необходимите подписи за участие в надпреварата за руския парламент. Самата предизборна кампания ще бъде между 2 и 29 февруари 2008 г.

Засега на тези избори едно е сигурно. На тях няма да се яви досегашният президент Владимир Путин, който по конституция няма право на трети последователен мандат. Той все още не е препоръчал подходящ кандидат. През септември каза, че вижда пет политици, които имат своите шансове, но пропусна да ги назове.

Пресата предполага кои са трима от тези петима имащи шансове политици, а именно вицепремиерът Сергей Иванов, вицепремиерът Дмитрий Медведев и премиерът Виктор Зубков.

От страна на опозицията се очаква постоянното присъствие в надпреварата на президентския пост, а именно това на лидера на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски, на лидера на Яблоко Григорий Явлински и на лидера на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов.

Сред редиците на опозицията за потенциални кандидати се сочат и Борис Немцов от Съюза на десните сили, кметът на Архангелск Александър Донской и гросмайсторът Гари Каспаров.

Михаил Касянов, бившият премиер на Путин, който мина в редиците на опозицията, също не крие амбициите си да се включи в надпреварата.

Бившият съветски дисидент Владимир Буковски, който живее в изгнаничество във Великобритания има също претенции да участва в кампанията, но има вероятност неговата кандидатура да не бъде одобрена, защото той не отговаря на условията за пребиваване в Русия.

Президентският пост на Русия е учреден на 17 март 1991 г. Първи президент е Борис Елцин от юни 1991 г. до декември 1999 г. В края на същата година подава оставка и постът му временно заема Владимир Путин. На 26 март 2000 г. Путин печели първи президентски мандат с 52,94 процента от гласовете на избирателите. Четири години по-късно, на 14 март 2004 г. го преизбират 71,31 процента от гласоподавателите.