/ БТА
Осемдесетгодишен бивш агент на комунистическата източногерманска тайна полиция - Щази, днес беше изправен пред съда заради убийството на полски гражданин на контролен пункт в разделената на две германска столица Берлин, извършено преди 50 години, предаде Асошиейтед прес.

Обвиняемият, чието име не се разкрива съгласно германските правила за поверителност, ще отговаря за убийство пред съд в Берлин.
Той не успя да говори при откриването на съдебното заседание, но адвокатът му каза, че неговият клиент отрича обвиненията, съобщи ДПА.

Прокуратурата повдигна обвиненията си през октомври.

Случаят се отнася към 29 март 1974 г., когато 38-годишен полски гражданин е занесъл, както се твърди, фалшива бомба в полското посолство, за да заплаши служителите да му позволят да премине в Западен Берлин, а Щази решава да се престори, че разрешава напускането му.

Осигурени са му документи и е придружен до контролния пункт при гара "Фридрихщарасе" в Източен Берлин, казаха прокурорите.
Обвиняемият, който бил на 31 г. по онова време, е имал за задача да "обезвреди" поляка, добавиха прокурорите. След като той е преминал през контролно-пропускателния пункт, заподозреният го е причакал и го е застрелял в гърба.

Съдът е планирал седем заседания по процеса до 23 май.

Властите не бяха постигнали особен напредък по решаването на случая, докато през 2016 г. от огромните архиви на Щази не се появи значима информация за самоличността на стрелеца, съобщи ДПА. Прокурорите първоначално бяха предположили, че случаят ще бъде квалифициран като непредумишлено убийство, което, за разлика от убийството, попада под давност в Германия.

Източна Германия издигна Берлинската стена през 1961 г., за да спре повечето ѝ граждани да пътуват до западната част на страната. Много хора се опитаха да избягат, прокопавайки тунели под нея или опитвайки да я прескочат. Най-малко 140 са загиналите при опити да преминат от другата страна.

Силно укрепената стена беше съборена на 9 ноември 1989 г., ключов момент от рухването на комунизма в Европа. Германия се обедини по-малко от година по-късно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА