/ iStock/Getty Images
Официално 64-ата мисия на борда на Международната космическа станция започна днес, след като руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и астронавтът на НАСА Крис Касиди напуснаха станцията, съобщиха от НАСА. Тримата се завърнаха на Земята със спускаемия апарат на кораба "Союз МС-16".

В новата мисия участват руските космонавти Сергей Рижков и Сергей Куд-Сверчков и американската астронавтка Кейт Рубинс. Те пристигнаха на МКС на 14 октомври и ще останат там шест месеца. Досега на борда на МКС са работили 241 души от 19 страни.

Спускаемият апарат "Союз МС-16" кацна в Казахстан в пет часа и петдесет и четири минути днес. Пръв от него излезе Иванишин, последван от Вагнер и Касиди. Заради пандемията от новия коронавирус числеността на екипа, който посрещна космонавтите, беше намалена и всички участници в него бяха преминали тест за новия коронавирус, отбеляза Асошиейтед прес.

Иванишин и Вагнер ще могат да се срещнат само с роднини, които не са рискови за Ковид-19 и ще преминат тестове за новия коронавирус, съобщи ТАСС. Децата под дванадесет години и родители на космонавтите на възраст над 65 г. ще бъдат допуснати за среща едва след период на рехабилитация на космонавтите, която ще продължи от пет до седем дни.

Иванишин, Вагнер и Касиди прекараха на борда на МКС 196 дни. През това време МКС обиколи Земята 3136 пъти, отбеляза ДПА. Иванишин е бил и друг път в Космоса и е прекарал там общо 476 дни. За Вагнер това бе първи космически полет. Командирът Крис Касиди също е ветеран астронавт с 378 дни в космоса.
БТА