Заплашват Ахмадинеджад с Международния наказателен съд
Заплашват Ахмадинеджад с Международния наказателен съд / снимка: БГНЕС
Лидерът на Австралийската лейбъристка партия Кевин Ръд обеща да изправи иранския президент Махмуд Ахмадинеджад пред Международния наказателен съд в Хага по обвинения в подстрекателство към геноцид, съобщава вестник "Острейлиън".

Ръд припомни, че Ахмадинеджад призовава за изтриване на Израел от картата, отрича Холокоста и поставя под въпрос човешката същност на ционистите.

Министърът на външните работи Александър Даунър обаче обвини лидера на опозицията, че умишлено заблуждава обществото и еврейската общност с евтини трикове. Ръд знае, че тази идея не може да бъде реализирана и само ще подкопае дипломатическите позиции на Австралия, подчерта Даунър.

Проучванията на общественото мнение отреждат сериозна преднина на лейбъристите пред управляващата в момента Австралийската либерална партия преди предстоящите по-късно тази година парламентарни избори.

Кевин Ръд отхвърля възможността да подкрепи евентуален американски военен удар по иранските ядрени обекти. Лидерът на лейбъристите обещава да изтегли австралийския контингент от Ирак и да прекъсне конституционните връзки на страната с Великобритания., т. е. британската кралица вече да не е държавен глава на Австралия.