Заплаха от атентати: Йеменският клон на Ал Кайда, а не Зауахири, стои зад заговора
Заплаха от атентати: Йеменският клон на Ал Кайда, а не Зауахири, стои зад заговора / снимка: БГНЕС, aрхив

Клонът на Ал Кайда в Йемен, а не лидерът на организацията Айман аз Зауахири, стои зад проекта за атентати срещу Запада, който накара САЩ да обявят тревога за сигурността, съобщи в."Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес и БТА.

По данни, получени от анонимен американски служител, Насер ал Уайши, лидер на базираната в Йемен "Ал Кайда в Арабския полуостров", е мозъкът зад проекта за нападения. Зауахири е номер 1 в Ал Кайда и бившата дясна ръка на Осама бин Ладен, но той само е одобрил операцията, предложена от Йемен, според негов разговор с клоновете на тази мрежа, прихванат от американското разузнаване.

"Зауахири да даде благословията си е много различно от това, сам да разпореди заговора или да е способен да започне атака в стила на 11 септември", подчертал източникът. Ако това се потвърди, пасивната роля на лидера на Ал Кайда в проекта за атентати ще потвърди думите на президента на САЩ Барак Обама, че "централното ядро на Ал Кайда е на път да бъде разгромено". Въпреки това Обама призова да се приемат "сериозно" неотдавнашните екстремистки заплахи срещу американските интереси.

Йемен съобщи в сряда, че е осуетил план на Ал Кайда, който е предвиждал завземането на градове и петролни терминали в страната, както и вземането на чужденци за заложници и взривяването на газопроводи и петролопроводи. В неделя САЩ дадоха сигнал за тревога, който доведе до закриването на редица западни посолства в региона. В същото време се увеличи броят на американските атаки с безпилотни самолети. При трите последни, последният от които беше вчера, са загинали 12 предполагаеми членове на екстремистката групировка.