Запалиха факлата на Статуята на Свободата за пръв път след Санди
Запалиха факлата на Статуята на Свободата за пръв път след Санди / Reuters

Короната и факлата на Статуята на Свободата в Ню Йорк отново светнаха след близо две седмици в тъмнина заради бурята Санди, която удари района на 29 октомври, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

През последните близо две седмици Статуята на Свободата, която е една от главните туристически атракции на града, беше затворена заради понесени щети на острова Либърти айланд, където е издигната.

Сега тя е отново осветена с временни мерки благодарение на дарения на оборудване и услуги. Временното осветление е само докато бъде направен постоянен ремонт.

Факлата е най-високата точка на 93-метровата статуя, която е била открита през 1886 г. като дар от Франция на САЩ по случай 100-годишнината от американската революция за независимост.

Запалиха факлата на Статуята на Свободата за пръв път след Санди
netinfo

Президентът Барак Обама ще посети в четвъртък Ню Йорк, за да провери как напредва възстановяването от щетите на бурята, предаде Франс прес.

Инфраструктурата на най-населения град в САЩ понесе тежки щети заради бурята от 29 октомври.

Това ще е първото посещение на Обама извън Вашингтон откакто спечели във вторник втори президентски мандат от четири години. Той ще се срещне с пострадали от бурята Санди семейства и ще благодари на спасителните екипи за неуморната им работа по време на и след бурята, съобщи говорителят на Белия дом Джей Карни.

Обама прекъсна предизборната си кампания в продължение на четири дни, за да се съсредоточи върху мерките за борба с кризата, породена от гигантската буря, която взе над 100 жертви в Северна Америка и нанесе огромни материални щети.

Над 10 дни след бурята нюйоркчани продължават да страдат от последиците й, сред които е режим на бензина заради повредите на рафинерии, петролни терминали и нефтопроводи.