/ ThinkStock/Getty Images
Испания е на път да навлезе в неизвестни политически води. Премиерът Мариано Рахой се готви да изпълни заплахата си и да пресече каталунския опит за независимост, като наложи директно управление на автономната област, пише британският в. "Гардиън".
 
Каталунският лидер Карлес Пучдемон получи срок до 10 часа днес местно време да се откаже от плановете си за отделяне от Испания, припомня изданието.

Испански министър: Ще поемем контрола над Каталуния при неясен отговор за независимостта ѝ

Източници от испанското правителство съобщават, че са готови да се откажат от активирането на чл. 155 от испанската Конституция, позволяващ временно прекратяване на автономията на областта, ако Пучдемон свика предсрочни избори, пише френският в. "Фигаро". Каталунският външен министър Раул Ромева обаче отхвърли възможността за предсрочни регионални избори, което оставя вратичка за избори за учредителни органи, предвидени в програмата на сепаратисткото правителство, отбелязва френското издание.

"Правителството на Рахой би искало да избегне задействането на чл. 155, но крайните сепаратисти по-скоро имат интерес той да бъде приложен", заявява Пабло Симон, преподавател по политически науки от Университета "Карлос Трети" в Мадрид. "В крайна сметка избори ще има. И това, което те ще представят като посегателство срещу каталунските институции, може да увеличи шансовете им да ги спечелят с голямо мнозинство", добавя той.

Лидерът на Каталуния не даде ясен отговор на Мадрид

Постигането на споразумение изглежда още по-невероятно, след като в понеделник вечерта бяха арестувани две важни фигури на сепаратисткото движение, отбелязва френският в. "Либерасион". Задържането им за противодържавна дейност даде нови сили на сепаратистите и предизвика големи протести. Според в. "Вангуардия", Пучдемон дори има намерение, ако Рахой задейства чл. 155, да обяви, този път съвсем недвусмислено, независимостта на Каталуния, което несъмнено ще задълбочи противопоставянето с Мадрид.

Независимостта на Каталуния е в интерес на Великобритания, особено в момент, когато отношенията й с други европейски сили са толкова обтегнати, заявява бившият британски дипломат Чарлз Дрейс-Франсис, цитиран от в. "Индипендънт".
 
"Великобритания има траен интерес да предотврати доминацията на Мадрид над Иберийския полуостров", заявява той в писмо до в. "Файненшъл таймс", като посочва исторически причини за позицията си и примери за сътрудничество между Великобритания и каталунците - включително през Втората световна война, когато каталунци помагат на британски пилоти.
БТА