Западна Европа се страхува от терористично нападение
Западна Европа се страхува от терористично нападение / Reuters

Нивото на терористична заплаха в Западна Европа днес бе повишено до най-висока степен след редицата предупреждения, отправени от властите в Лондон, Париж и Вашингтон. Правителствата на тези страни имат данни за мащабен заговор, подготвян от клетки на Ал Кайда на Стария континент.

Администрацията на американския президент Барак Обама предупреди американските граждани за потенциални терористични заплахи от Ал Кайда и други групи в Европа и ги призова да бъдат изключително наблюдателни на обществени места като туристически обекти и транспортни центрове, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ отправи предупреждение за пътуванията в Европа, в което съветва американските граждани, които живеят или пътуват в Стария континент, да вземат допълнителни мерки за личната си сигурност.

Американски и европейски експерти по сигурността се опасяват, че терористи подготвят атентати с огнестрелни оръжия на обществени места в Европа, подобни на смъртоносните нападения в индийския град Мумбай през 2008 година.

Великобритания отправи предупреждение към гражданите си във Франция и Германия за висока степен на опасност от тероризъм, предадоха Ройтерс и Франс прес. Говорителка на британското министерство на външните работи посочи, че Франция и Германия "както и други големи европейски страни, са изправени пред голяма терористична заплаха".

Германското министерство на вътрешните работи заяви, че не разполага с конкретни доказателства за заплаха от непосредствени терористични атаки, но подчерта, че прави щателно проучване, след като американските и британските власти отправиха предупреждения за терористична опасност, съобщи ДПА. Службите за сигурност проверяват отново всички мерки за сигурност в светлината на предупреждението от САЩ, но за момента няма причина до променяме степента на тревога, заяви говорител на министерството.

Чехия засили превантивните мерки за сигурност след предупреждението на САЩ, отправено към американските граждани, за терористична опасност в Европа, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Михал Мороз, цитиран от Франс прес. "Не приемаме лекомислено тези информации", изтъкна Мороз пред чешката държавна телевизия. Мерките се отнасят и за международното летище Прага-Ружине, уточни той, без да посочва други подробности.

Американското предупреждение към гражданите на САЩ, пътуващи в Европа заради опасност от тероризъм, съответства на препоръките към французите, обяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро в комюнике, цитирано от Франс прес. Тъй като терористичната заплаха във Франция остава висока, нивото на тревога е "червена степен", припомни говорителят.

Европейската комисия съобщи, че наблюдава ситуацията след предупреждението на САЩ към техните граждани за опасност от атентати в Европа, предаде Франс прес. "Бяхме информирани за сигнала за тревога от американските власти. Във връзка сме с нашите американски партньори и наблюдаваме ситуацията", заяви Микеле Черконе, говорител на европейската комисарка по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.