Западна Африка и Франция с войски в Мали
Западна Африка и Франция с войски в Мали / снимка: Reuters

Председателят на ЕКОВАС /Икономическата общност на държавите от Западна Африка/ даде зелена светлина на незабавното изпращане на военни части в Мали, съобщиха от организацията. Франция изпрати войски там.

"Действащият председател, след като се консултира с колегите си и в съответствие с резолюция 2085 на Съвета за сигурност, разреши незабавното изпращане на сухопътни войски в помощ на малийската армия, които да защитават териториалната цялост на страната", се казва в комюнике, подписано от президента на Кот д`Ивоар Аласан Уатара, който в момента оглавява ЕКОВАС. Седалището на организацията е в Абуджа, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.

Северната част на Мали се контролира от войнстващи ислямистки групировки, свързвани с Ал Кайда.

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви в телевизионно обръщение в петък вечерта, че френски въоръжени сили се включват в коалицията срещу "терористичните елементи" в Мали от петък следобед.

В четвъртък френският представител в ООН каза, че Франция е загрижена от влошаващата се ситуация в региона, която представлява реална, пряка и спешна опасност за регионалния и международния мир.

По същото време Съветът за сигурност на ООН изрази също загрижеността си от превземането на стратегически важния град Конна от "терористични и екстремистки групировки". И отново призова всички страни да помогнат на малийската армия и сили за сигурност да се справят с метежа. Освен това СС на ООН поиска бързо разполагане на африкански въоръжени сили в размирните северни райони на Мали. През декември органът на световната организация одобри дислоцирането на 3300 души под африканско ръководство там.