Група въоръжени лица нападнаха сграда на полицията и вътрешните войски в район Еребуни в арменската столица Ереван и взеха заложници, предадоха световните агенции.

Информациите са противоречиви и непрекъснато се разпространяват различни съобщения. Според Службата за национална сигурност, която призова медиите да използват само официалните съобщения, за да не съдействат на противозаконните действия, спецчастите са освободили двама от взетите заложници, а един полицай е загинал и двама са ранени.

Въоръжените нападатели в Ереван държат за заложници седем сътрудници на полицията на Армения, заяви пред ТАСС опозиционният депутат от парламента на републиката Никол Пашинян, посетил завзетата от въоръжени нападатели сграда на вътрешните войски в Ереван.

По думите му нападателите освободили един полицаите заложници, след като получил хипертонична криза. Сред заложниците е заместник-началникът на полицията на Армения генерал-майор Вартан Егиазарян, заяви депутатът. Те искат освобождаването на Жираир Сефилян, оставка на президента Серж Саркисян и предаване на властта на народа, настроени са решително в случай на щурм срещу тях, заяви Пашинян.

Около 30 привърженици на радикалната опозиция с камион Краз са разбили тази сутрин входа и проникнали на територията на комплекса на вътрешните войски, предаде ТАСС, като цитира източници от полицията, според които при последвалата престрелка има пострадали и от двете страни, но няма убити. Въоръжените нападатели взели за заложници не само военнослужещи от вътрешните войски, но и пристигналите на мястото висши полицаи - ген. Вартан Егиазарян и заместник-началника на полицията на Ереван полковник Валерии Осипян, които дошли да преговарят с тях.

Въоръжените лица настояват да бъде освободен арменският опозиционер Жираир Сефилян, арестуван през юни и обвинен в незаконно притежание на оръжия, предаде Франс прес.

"Настояваме да бъде освободен Жираир Сефилян, ще се подчиним само на него. Освен това (президентът Серж) Саркисян трябва да подаде оставка", пише във Фейсбук един от нападателите, Варужан Аветисян. Той посочва, че друг човек от групата му е "тежко ранен".

Водач на малка опозиционна група, Сефилян бе арестуван през юни заедно с шестима свои сподвижници. Властите ги обвиняват, че са замисляли да превземат обществени сгради и комуникационни обекти в Ереван. Яростен критик на правителството, Сефилян вече бе арестуван през 2006 г. и хвърлен в затвора за година и половина, след като призовал "за сваляне на правителството чрез насилие". Миналата година бе арестуван отново заедно със свои съмишленици и отново заради подозрения, че подготвял държавен преврат, но скоро бе пуснат на свобода.

Бивш военен, президентът Саркисян бе избран на висшия пост през 2008 г. Опозицията оспори изборите; избухнаха сблъсъци, в които загинаха 10 души, припомня АФП.
Жираир (Жиро) Сефилян е представен в рускозичната Википедия като арменски военен и политически деец, бивш командир на батальон, подполковник, удостоен с орден герой от карабахската война (1991-1994 г.) и един от лидерите на опозиционното движение "Учредителен парламент".

Роден на 10 юли 1967 г. в арменско семейство в Бейрут, Сефилян завършва през 1986 г. арменски колеж. По време на гражданската война в Ливан участва в самоотбраната на арменската общност, активист е на местната организация на партията "Дашнакцутюн", която през 1990 г. го изпраща в Армения като военен инструктор за обучение на доброволци. През 1991 г. пристига за пръв път в Нагорни Карабах и взема пряко участие в бойните действия.

След година оглавява голям отряд, който действа до края на войната в ключови места от фронта. След края на активните бойни действия заминава за две години в Ливан, после се връща и служи на командни длъжности във въоръжените сили на непризнатата Нагорнокарабахска република.

От 2000 г. се занимава с политическа дейност в Армения и е в твърда опозиция срещу властите. Активно се обявява против промени в арменската конституция. Преди референдума миналия декември, който подкрепи поправки в основния закон, предвиждащи Армения да премине към парламентарна форма на управление, Сефилян заедно с водача на партията "Наследство" Рафи Ованисян обявява сформирането на съвместен опозиционен щаб - обществен фронт за спасение "Нова Армения".

Източник: БТА