Заловиха виден наркобос в Мексико
Заловиха виден наркобос в Мексико / снимка: sxc.hu

Мексикански морски пехотинци арестуваха мъж, за когото се предполага, че е главатарят на влиятелния наркокартел „Залива”, който контролира някои от най-доходоносните и оспорвани маршрути за трафик на наркотици по границата със САЩ, съобщиха АП и ДПА. Членовете на наркокартела членове са по-известни като „чудовищата от Залива”.

Хорхе Едуардо Костиля Санчес, по прякор Ел Кос, е бил задържан снощи в пристанищния град Тампико в Мексиканския залив. Той е един от най-издирваните хора в Мексико.

41-годишният Санчес е обвинен в САЩ за трафик на наркотици и заплашване на американски служители на реда. Властите в САЩ предлагаха награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до неговото залавяне, допълва БТА.

Арестът му е голяма победа в битката на Мексико с наркотрафика, но може да доведе до засилване на борбата на юг от границата с Тексас в североизточните райони на Мексико, които през последните години стават свидетели на едни от най-ужасяващите прояви на насилие в нарковойната, отбелязва АП.