Заловиха един от най-издирваните наркобарони
Заловиха един от най-издирваните наркобарони / netinfo
Колумбийските власти съобщиха, че са арестували Диего Монтоя, известен като дон Диего. Той е в списъка на ФБР на десетте най-издирвани престъпници в света редом с Осама бин Ладен, предаде Франс прес.

ФБР бе обявило награда от 5 милиона долара за залавянето му. Колумбийската армия съвместно с разузнавателната служба DAS е задържала дон Диего в планинската област Вайе дел Каука.

Според ФБР той е главатар на картела Норте дел Вайе, най-мощния в Колумбия, заменил могъщите картели Меделин и Кали от 80-те и 90-те години. Отговорен е за 70 на сто от трафика на кокаин за САЩ и Европа и за поне 1500 убийства през последните години.

През януари арестуваха брат му Еухенио, а през август друг бос на картела, Хуан Карлос Рамирес Абадия, бе арестуван в Бразилия. През август в Колумбия избухна скандал, след като се появиха информации, че дон Диего проникнал в генералния щаб в Богота и вербувал военни за организацията си. Двама генерали бяха уволнени, а четирима офицери, двама подофицери и около 20 войници влязоха в затвора.

Дон Диего давал големи подкупи на офицери от военноморския флот, за да изключват радарите при преминаването на неговите кораби с кокаин. Освен това се съюзил с крайнодесните милиции Обединена самоотбрана на Колумбия и е замесен в убийствата на десетки селяни.