Залетият с киселина хореограф на Болшой театър е в стабилно състояние
Залетият с киселина хореограф на Болшой театър е в стабилно състояние / снимка: Reuters

Състоянието на ръководителя на балета на Болшой театър Сергей Филин по оценка на лекарите е стабилно. На Филин бе направена офталмологична операция, след което той е преместен от реанимацията в обикновено отделение.

Възстановяването след операцията преминава без усложнения. Филин е в съзнание и може самостоятелно да се придвижва, добавят руските агенции, позовавайки се на информация от лекуващия го екип. За резултати от операцията според лекарите ще може да се говори след 5-7 дни. За следващата седмица е планирана още една операция.

Лечението в център по изгарянията в Белгия, за което първоначално имаше съобщения, се отменя. „Изгарянията сега не са най-главното за Сергей Филин, главното са очите. Главната задача е пълното възстановяване на зрението”, цитира Интерфакс прессекретаря на Болшой театър Катерина Новикова.

Както вече бе съобщено, художественият ръководител на балета на Болшой театър пострада в петък, когато неизвестен нападател плисна киселина в лицето му.

Според разказаното от генералния директор на Болшой театър Анатолий Иксанов Сергей Филин заявил, че е бил следен и когато се приближавал към дома си, там го чакал някакъв непознат. Докато се опитвал да отключи вратата, бил извикнл по име и се обърнал, след което получил „страшен удар” в лицето, посочва БГНЕС.

Министерството на вътрешните работи заяви, че следствието за нападението срещу Филин ще започне днес. Газета.Ру информира, че още като солист на Болшой театър Филин е бил активен профсъюзен деец и си спечелил много неприятели, враждата с които продължила и след като през 2011 г. той заел високия пост художествен ръководител на театъра.