Закриха спецзвено за контрол на визовия режим в Италия
Закриха спецзвено за контрол на визовия режим в Италия / netinfo

Всекидневникът "Джорнале" информира за закриването на специализираното полицейско звено за имиграционен контрол към италианските посолства в рисковите държави.

Звеното бе създадено през 2002 година и разполагаше с 80 служители в консулските служби на Италия в 35 столици, между които Букурещ, Киев и Тирана. Това бе първата фронтова линия в борбата с незаконната имиграция.

Сега последният от 80-те полицаи се завърна в Италия въпреки протестите на много от италианските посолства и на полицейските синдикати.

Обстановката се влоши допълнително, след като преди няколко дни правителството прие постановление за отпускане на 300 хиляди евро за наемане на местен персонал, който да замени италианските полицаи.

Очевидно се нарушават изискванията за доверие и спазване на служебната тайна, тъй като местните наемни чиновници са положили клетва за вярност към своята страна, а не към Италия, смята ръководителят на полицейски синдикат и бивш служител от звеното към италианското посолство в Тирана Стефано Кадели.

Само полицай може да изпълнява разузнавателни функции, да има достъп до съответните банки с данни и архиви и за броени минути да проверява криминалното минало на дадено лице по служебните канали, изтъква Кадели.