Законопроектът за здравната реформа в САЩ чака гласуване в Камарата
Законопроектът за здравната реформа в САЩ чака гласуване в Камарата / cнимка: Reuters

Американският Сенат одобри последните поправки в законопроекта за здравната реформа и го върна за окончателно гласуване в Камарата на представителите, предаде АП. Демократите се надяваха с днешния вот в Сената работата по законопроекта да приключи, но републиканците откриха в него две второстепенни разпоредби, свързани с кредитите за студенти с ниски доходи, които нарушават бюджетните правила. След като Сенатът одобри последната версия на текста, сега той трябва да бъде одобрен и в Камарата на представителите, преди да бъде подписан от президента.

Междувременно председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, осъди проявите на вандализъм и заплахите срещу конгресмени, гласували в подкрепа на здравната реформа. „Не искам това да отклонява вниманието на конгресмените", заяви Пелоси и подчерта, че подобно насилие и заплахи "нямат място в обществените дебати в нашата държава", съобщи БТА. 

След приемането на историческата реформа офисите на най-малко четирима конгресмени от Демократическата партия в щатите Ню Йорк, Аризона и Канзас бяха нападнати, а десетима законотворци получиха през последните дни заплахи и непристойни съобщения. ФБР разследва няколко случая с конгресмени, които според лидера на мнозинството в Камарата на представителите Стени Хойър, са имали много сериозен характер, посочва ИТАР-ТАСС.

Неколцина републикански конгресмени също се оплакаха, че са получили заплахи. Вторият човек в Републиканската партия, конгресменът Ерик Кантър, заяви, че прозорецът на офиса му в град Ричмънд, щата Вирджиния, бил разбит от куршум. Според Кантър агресията се дължи на това, че той е член на ръководството на Републиканската партия в долната камара и че е от еврейски произход.