Законопроект предвижда неограничена отговорност за петролните компании
Законопроект предвижда неограничена отговорност за петролните компании / снимка: Reuters

Петролните компании, извършващи сондажна дейност във водите на САЩ, ще бъдат изправени пред неограничена отговорност, а British Petroleum няма да бъде допускана до нови концесии за офшорни сондажи според новото законодателство, прието от Камарата на представителите три месеца след най-големия разлив в историята на САЩ, съобщи Блумбърг.

Дори големи петролни компании като Exxon Mobil, Royal Dutch Shell и Shevron в бъдеще ще трябва да доказват, че могат да контролират евентуални изтичания не петрол от сондажите и да ликвидират евентуални екологични последици, преди да получат одобрение за нова концесия.

Демократите в Камарата пребориха републиканската опозиция в реформата на правилата за безопасност на сондажите и опазване на околната среда. Този документ узаконява и премахването на Службата за управление на минералните ресурси към министерството на вътрешните работи на САЩ заради разхлабен контрол.

Законодатели от Мексиканския залив и представители на петролната индустрия твърдят, че вдигането на прага на отговорността ще ощети компаниите, а според републиканците мярката ще засили зависимостта на САЩ от вноса на петрол, допълва БТА. Сенатът вероятно ще обсъди своята версия на закон в отговор на петролния разлив в Мексиканския залив следващата седмица.

Законопроектът на Камарата на представителите е определян като по-строг от сенатския.