Властите в японската префектура Ямагата приеха резолюция, която насърчава жителите й да се смеят поне веднъж на ден, съобщи The South China Morning Post.

Според Либерално-демократическата партия на страната, която предложи закона, смехът всеки ден ще подобри физическото и психическото здраве на жителите. От партията призоваха и работодателите да създадат благоприятна атмосфера на работното място.

Кои са хормоните на щастието и как ни въздействат

Вносителите на закона обясниха приетата инициатива с резултатите от медицинско изследване, проведено в университета в Ямагата. От тях следва, че смехът може не само да подобри здравето, но и да удължи живота. Партията цитира и друга научна разработка, според която смехът повишава компетентността и, откритостта на хората и ги прави по-съвестни.

Кога човек започва да се смее: Какво казват науката и експерт по смях (ВИДЕО)

Не всички обаче реагираха положително на новата резолюция. Членовете на Комунистическата партия и на Конституционно-демократическата партия на Япония гласуваха против приемането му. Те обвиниха либералдемократите в ограничаване на естествените права и вътрешната свобода на гражданите. В отговор вносителите отбелязаха, че резолюцията не задължава хората да се смеят, а само ги насърчава да го правят. Либерално-демократическата партия обърна внимание на факта, че приетият закон не предполага наказание за неспазване на наредбата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС