/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп бе остро разкритикуван заради предизборен клип, в който се прави връзка между демократите и имигрантите от една страна и тежката престъпност, от друга. Някои републиканци осъдиха видеото, нарекоха го "отвратително" и казаха, че от три десетилетия това е политическата реклама, най-силно насаждаща расово разделение, предаде Ройтерс.

Видеото, което Тръмп разпространи вчера чрез Twitter, съдържа кадри с Луис Бракамонтес, нелегален имигрант от Мексико, осъден през 2014 г. за убийство на двама полицаи в Сакраменто. Говорейки на английски със силен акцент, той заявява в съдебната зала, че би убил още полицаи.
 


Появяват се кадри с мигранти като препратка към колоната от централноамериканци, тръгнали към САЩ, и се задава въпросът: "Кого ли още ще пуснат демократите?". Клипът завършва с надписа: "Президентът Доналд Тръмп и републиканците правят Америка отново безопасна" - вариация на познатия предизборен лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Според американски медии клипът е платен от кампанията за преизбиране на президента Тръмп. Сенаторът републиканец Джеф Флейк, един от най-известните критици на президента в собствената му партия, нарече рекламата "отвратителна" и заяви, че всички републиканци трябва да я осъдят.
 
Том Перез, председател на Националния комитет на Демократическата партия, каза, че клипът отвлича вниманието от истинските проблеми и е пример за това, че Тръмп разделя нацията.
 

Тръмп не за пръв път използва Бракамонтес в политически реклами. Той се появи през януари и във видео, свързано с първата годишнина от встъпването на президента в длъжност.