/ БГНЕС
Русия обвини днес Киев, че се опитва "да вземе Европа за заложник", обстрелвайки Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

В изявление руското външно министерство посочи, че иска Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посети централата, която е най-голямата в Европа, но Киев блокира евентуална визита.

"Те вземат цяла Европа за заложник и нямат нищо против "да я подпалят", за да угодят на нацистките си идоли", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия твърди от месеци, че военната ѝ инвазия в Украйна има за цел да я "денацифицира" - нещо, което Киев и западните лидери отхвърлят, твърдейки на свой ред, че с действията си Москва цели да свали украинския президент Володимир Зеленски от власт и да завземе големи територии в източна и южна Украйна.

Запорожката АЕЦ се превърна в поредната гореща точка в започналия преди месеци конфликт, а Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрелите срещу централата през последните дни.

АЕЦ-ът се намира на контролирана от Русия територия, но е управлявана от украински персонал.

Москва казва, че е направила всичко възможно, за да улесни посещение на МААЕ в ядрената централа, но Киев изглежда смята за "полезно да държи МААЕ настрана".

Захарова отправи също нападки срещу международната общност за това, че отказва да разкритикува Украйна за атаките.

"Лидерите на ООН и МААЕ отново и отново не смеят пряко да назоват източника на заплахата. Те демонстрират своето нежелание да посочат с пръст Киев", каза говорителката на руското външно ведомство.

Украйна призова за установяване на демилитаризирана зона около централата, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че атаките срещу ядрени съоръжения са "самоубийствен акт".
БТА