С изстрелването на ракетите по американските обекти Иран превърнал Ирак в бойно поле. Това коментира външният министър Екатерина Захариева в "Здравей, България".

"Точно от това се опасявахме", заяви Захариева и отбеляза, че именно заради това мисията на НАТО там трябва да продължи.

"Убийството на генерал Сюлеймани е факт. Нашите партньори от САЩ обясниха защо е извършено. Ние няма да даваме оценка. Позицията ни е, че призоваваме за успокояване и деескалация на напрежението в Ирак. Случилото се тази нощ там беше това, от което всички се опасяваме и призоваваме да не случва, а именно Ирак да не се превърне в бойно поле. Защото Иран изстреля ракети към иракска територия. Правят се оценки. Точно днес е изключително критичен ден, нека наистина деескалираме напрежението. Тази ситуация може да затрудни изключително тежката обстановка в региона”, каза Захариева.

Решението на иракския парламент за изтегляне на военните сили на САЩ и НАТО е грешка, но и тяхно суверенно право, смята външният министър. "Най-голямата заплаха е да се завърне ИДИЛ".

Иран изстреля ракети по американски бази в Ирак (ВИДЕО)

По-рано през нощта Иран атакува с над 10 балистични ракети най-малко две авиобази в Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили. Според МВнР няма пострадали българи.

Това е първото нападение, за което Иран поема отговорност.