Заглушават предавания на Би Би Си за Близкия Изток и Европа
Заглушават предавания на Би Би Си за Близкия Изток и Европа / снимка: Reuters, архив

Ръководството на Би Би Си заяви днес, че предаванията на британската радио-телевизионна корпорация за Европа и Близкия Изток се заглушават, предаде Ройтерс.

„Би Би Си и голям брой други електронни медии са обект на преднамерена периодична намеса в предаванията за аудиторията в Европа и Близкия Изток”, се казва в съобщението. „Умишлената намеса като заглушаване на предаванията е крещящо нарушение на международните правила за използване на сателитите и ние категорично заклеймяваме тази практика, целяща да осуети свободния достъп на аудиторията до новини и информация”, заяви Би Би Си.

От корпорацията не посочиха кой смущава сигналите на нейните канали, но на 4 октомври европейската компания за сателитна комуникация „Ютелсат” каза, че Иран умишлено пречи на нейните сигнали. Тази седмица, съгласно наложени от ЕС санкции срещу Иран, „Ютелсат” престана да препредава чрез сателитите си сигналите на иранските държавни телевизии и радиостанции, допълва БТА.

От Би Би Си добавиха, че засегнатите нейни предавания са два телевизионни канала на английски и арабски език и две радиостанции на английски и арабски език. От „Ютелсат” съобщиха, че има намеса в препредаваните сигнали на Би Би Си, „Гласът на Америка” и „Радио Свободна Европа”/„Радио Свобода”.