/ БГНЕС
Броят на загиналите при удара на украинските въоръжени сили по квартал на град Донецк нарасна на 27 души, съобщи в канала си в "Телеграм" ръководителят на т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

В резултат на артилерийски обстрел от страна на украинските сили по микрорайон "Текстилшчик" в Донецк загинаха 27 мирни граждани, а още 25 души са с наранявания с различна тежест, като сред тях има и двама 2 тийнейджъри, написа той.

Пушилин уточни, че вследствие на украински обстрел днес са загинали общо 28 души и са били ранени 30 жители на района. При обстрела са нанесени щети на 11 жилищни сгради, както и на девет обекта на гражданската инфраструктура, включително две училища, пазар, търговски център, магазин, два електропровода и газопровод, допълни той.

Руското външно министерство определи удара като "терористична атака". За момента няма официален коментар от украинска страна, отбелязва Асошиейтед прес, като допълва, че не може да провери информацията по независим начин. Агенцията посочва, че и двете страни все повече разчитат на атаки с по-голям обсег тази зима на фона на почти непроменените позиции по 1500-километровата фронтова линия.

АП припомня, че Донецк е един от четирите района в Украйна, които Русия анексира незаконно през 2022 г., броени месеци след като Москва започна пълномащабната си инвазия. 
Десислава Иванова/БТА