/ iStock/Getty Images
Според местен вестник са били отвлечени 30 души
Осем души загинаха, а още 26 бяха ранени при въоръжена засада на влак в северната част на Нигерия, съобщи снощи пълномощникът на министерството на вътрешната сигурност и вътрешните работи на щата Кадуна Самуел Аруван, цитиран от ДПА.

Според местния вестник "Лидерство" са били отвлечени 30 души, включително директорът на Нигерийската земеделска банка Кабир Адаму.

В понеделник тежко въоръжени нападатели устроили засада на влак със стотици пътници, като повредили релсите с експлозиви и след това стреляли по влака.

Влакът е пътувал от столицата Абуджа към северозападния град Кадуна. Движението на влаковете по маршрута беше временно преустановено. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди нападението, както и друга атака - летището в Кадуна, извършена малко по-рано. Гутериш изказа съболезнования на близките на жертвите, поиска освобождаването на отвлечените лица и призова извършителите да бъдат изправени пред съда.

До момента за нападението не е поела отговорност нито една групировка или организация. Нападенията и отвличанията не са рядкост в селските райони и по пътищата на най-многолюдната африканска държава с 200 милиона жители. Някои от тези престъпления се извършват от ислямистки терористични организации като "Боко Харам", а понякога са дело на престъпни банди.
БТА