Украйна съобщи, че 22 души, включително четири деца, са били ранени при руска ракетна атака през нощта срещу Одеса, при която са убити двама души. По-рано бе съобщено за един загинал. Допълва се, че информация за последствията и жертвите се изяснява.

Украйна в неделя съобщи, че Москва е изстреляла 19 ракети от земя, въздух и море по черноморското си пристанище Одеса през последната нощ в поредната вълна от атаки срещу историческия град, след като Русия излезе от сделката за зърно.

„Общо врагът е използвал 19 ракети от различни типове“, заявиха ВВС на Украйна в Telegram, като казаха, че 9 от ракетите са били унищожени. Те включват крилати ракети „Оникс“, морски изстрелвани „Калибър“ и балистични ракети „Искандер“. Уточнява се още, че ударената православна катедрала в центъра на града е била в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Одеса е бомбардирана няколко пъти от началото на инвазията, а през януари културната агенция на ООН ЮНЕСКО обяви историческия център на града за обект на световното наследство в опасност.

Градът е подложен на многократни атаки, след като миналата седмица Москва се оттегли от сделка за износ на зърно.

Украйна обвини Русия, че се е насочила към доставките на зърно и към инфраструктурата, която е жизненоважна за сделката за Черно море. 
БГНЕС