Заев все пак ще присъства на лидерската среща
Заев все пак ще присъства на лидерската среща / БГНЕС

По инициатива на представителите на международната общност днес ще се срещнат лидерите на четирите основни партии в Македония Зоран Заев от СДСМ, Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА.

Лидерите ще разговарят заедно с посланика на САЩ в Македония Джес Бейли и ръководителя на мисията на ЕС в Македония Аиво Орав, съобщава македонската Нова телевизия.

Инициатори на тази среща са представителите на международната общност, като целта е се да започне диалог за решаване на политическата криза.

Първоначалната идея беше Заев и Груевски да се срещнат в Брюксел с посредничеството на европейската парламентарна тройка, съставена от Едуард Кукан, Ричард Ховит и Иво Вайгъл. Но поради факта, че Заев не може да напусне страната, беше предложено срещата да се проведе в Скопие заедно с ДСИ и ДПА.

Имало е и предложение разговорите да бъдат с посредничеството на президента Георге Иванов, но ДСИ не се съгласила с това, защото партията не признава президента.

Зоран Заев заяви вчера, че няма да отиде на срещата, ако на нея не присъстват международни представители.

Заев отказа на Груевски: С престъпници не преговаряме

Обяснението бе, че опитът му показва, че Груевски използва такива срещи, за да допусне само свои медии, които да разпространят невярна информация за разговорите.

Зоран Заев реши да присъства на днешната среща, след като посланиците Бейли и Орав потвърдиха, че ще участват на нея.

Източник: БГНЕС