Задържаният българин в САЩ не се яви в съда
Задържаният българин в САЩ не се яви в съда / netinfo

Българинът Ивайло Иванов, задържан в Ню Йорк по обвинение в притежание на незаконно оръжие, не беше доведен на заседанието по делото му в Бруклинския наказателен съд. На заседанието, което беше председателствано от съдия Гартнет, не присъстваше и служебният защитник, назначен да защитава Иванов, Ейдриън Лешър. Лешър не отговаряше и на телефона си.

На заседанието, което бе отложено, не бе насрочена конкретна дата за гледане на делото. От страна на прокуратурата не беше направено никакво предложение нито за намаляване на гаранцията, нито по съществото на обвиненията.

Български адвокат, работещ в Ню Йорк и запознат с американската наказателна процедура, каза, че е възможно Иванов да е поискал друг защитник и това да е една от причините служебният му защитник да не присъства на делото. Юристът обясни, че по принцип е възможна процедура по депортация на Ивайло Иванов, но тя ще зависи от много фактори.

Ивайло Иванов беше задържан в неделя, 20 януари, след като се обърна към полицията с фалшиво оплакване, че е бил прострелян от неизвестен извършител. Впоследствие беше изяснено, че Иванов сам се е прострелял, докато чистел оръжието, незаконно притежавано от него и складирано в квартирата, която той дели с американския гражданин Майкъл Клатс. Към българина, който притежава зелена карта и пребивава в САЩ от 15 години, бяха повдигнати и обвинения в рисуване на свастики и разпространяване на антисемитски брошури, припомни БТА.

На първото слушане на делото в понеделник, 21 януари, на Иванов беше определена гаранция от 150 000 долара в брой или 300 000 долара в ценни книжа. До момента гаранция за освобождаването на българина не е платена и той се намира в затвора Райкърс в Ню Йорк.