Задържаха един човек във връзка с фалшива бомбена заплаха в Париж
Задържаха един човек във връзка с фалшива бомбена заплаха в Париж / Reuters

В обстановка на повишена бдителност заради нарасналата заплаха от атентати в Европа френската полиция задържа един човек във връзка с фалшивата заплаха за заложена бомба на парижка гара на 1 октомври, предаде Франс прес.

Характеристиката на задържаното лице позволява да се отхвърли хипотезата за терористична следа, посочи близък до разследването източник. Ясно е, че в случая не става дума за терорист, добави той.

Това е първият арест от разследването на няколко предупреждения напоследък за поставени бомби на различни места във френската столица, сред които и Айфеловата кула. Всички предупреждения се оказаха фалшиви.

Парижката полиция регистрира умножаване на бомбените заплахи през септември.

Преди две седмици министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо призна, че терористичната заплаха във Франция е реална, а разузнавателните служби заговориха за непосредствена заплаха от атентат, припомня БТА.

Заплахата е повишена от началото на септември, но службите не разполагат с нови данни оттогава, заявиха източници от разузнаването.

Вчера САЩ предупредиха гражданите си, пътуващи до Европа, за потенциална опасност от терористични актове, приканвайки ги към бдителност на обществени места след информация в печата за осуетени атентати.

Такова предупреждение към своите граждани отправи днес и Япония.