Частично затъмнение, което ще се случи преди пълно слънчево затъмнение през април, ще бъде видимо за тези, които пътуват между Орегон и Тексас
Жителите и посетителите на Северна и Южна Америка ще станат свидетели на две редки небесни събития през следващите няколко месеца, започвайки със слънчевото затъмнение „Огнен пръстен“ в събота.

Затъмнението "Огнен пръстен" възниква, когато Луната минава между Земята и Слънцето, според американската космическа агенция НАСА. Частичното огнено затъмнение в събота ще се случи преди пълното слънчево затъмнение през април.

Започва метеорният поток Дракониди

Затъмнението получава името си от разположението на луната пред слънцето, създавайки изображение, наподобяващо огнен пръстен. Луната изглежда по-малка и по този начин не блокира цялото слънце, когато минава отпред – защото е по-далеч, отколкото би било по време на пълно слънчево затъмнение, добави НАСА.

Огненият пръстен в събота ще бъде видим за тези, които са на път между Орегон и Тексас. В САЩ събитието ще започне в 9.13 ч. PT по крайбрежието на Орегон и ще завърши в Тексас в 12.03 ч. CT.