Зачестяват случаите на оловно отравяне сред деца в Китай
Зачестяват случаите на оловно отравяне сред деца в Китай / снимкa: БГНЕС

Близо 2000 деца от Югозападен Китай страдат от отравяне с олово. Това е трети подобен случай в страната в последно време, предаде Асошиейтед прес.

Става дума за деца от град Тунду, в югозападната китайска провниция Юнан. Родителите им твърдят, че виновникът за оловното отравяне е намиращият се в близост до градчето индустирален парк, пише БТА. Според местни еколози отравянето е предизвикано от отровните газове, отделяни от автомобилите.       

Според представители на провинция Юнан до 60 процента от децата под 14-годишна възраст страдат от оловно отравяне в районите на провинцията, в които минното дело е по-развито, в това число и в град Дунчуан, където се намира индустриалният парк, смятан за виновник за отравянето на 2000-те деца от Тунду.

По-рано този месец 1300 деца в централната китайска провинция Хунан и най-малко 615 деца от северната китайска провинция Шенси също се отровиха с олово, като тогава причината бяха два завода. После тези предприятия бяха закрити.

Отравянето с прекомерни дози олово води до увреждания на нервната  и репродуктивната система, до високо кръвно налягане и до загуба на паметта.